Українсько-польське стратегічне партнерство під час війни та перспективи міждержавних відносин

26.09.2023 | 11:00

Українсько-польське стратегічне партнерство, сучасний стан та перспективи міждержавних стосунків стало центральною темою ХVІ Українсько-польської зустрічі в Яремче (21- 24 вересня), в якій взяли участь делегація факультету міжнародних відносин у складі декана факультету Надзвичайного і Повноважного Посла України, професора Маркіяна Мальського, завідувача кафедри міжнародної безпеки та стратегічних студій доцента Олександра Кучика, професора Богдана Гудя та доцента кафедри іноземних мов факультету міжнародних відносин Галини Кучик. У перший день Українсько-польської зустрічі професор Маркіян Мальський взяв участь у роботі «дипломатичної секції» «Україна і Польща: сучасні відносини з перспективи Варшавського Договору тв Договору між Україною та Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини та співробітництво» де разом з представниками дипломатичного корпусу України та Польщі обговорювали нагальні питання дипломатичних стосунків на сучасному етапі та їх перспектив. Центральною увагою стали питання сучасний розвиток політичного діалогу, військової та гуманітарної допомоги в умовах триваючої російської агресії проти України.

Другий день роботи конференції був присвячений тематичним блокам: європейська та євроатлантична інтеграція України та досвід Польщі; гуманітарна та військова допомога Польщі в умовах російсько-української війни; українські втікачі від війни та допомога Польщі; перспективи повоєнної відбудови України.

В рамках дискусійних секцій учасники конференції мали змогу обговорити гострі питання сучасних міждержавних відносин. В програмі конференції було відвідано астрономічну обсерваторію на горі Піп Іван, яка реконструюється в рамках проекту фінансованого за підтримки Європейського Союзу спільно Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Варшавським університетом.