Особливості академічної мобільності студентів ЛНУ в часи війни – Оксана Демчук, Католицький університет Левена (Бельгія)

04.07.2023 | 16:53

Оксана Демчук – Факультет міжнародних відносин, ОП “Міжнародні відносини”, Католицький університет Левена (Бельгія)

Католицький університет Левена (KU Leuven), заснований в 1425 році, є одним із найстаріших університетів Європи. Університет вважається найкращим університетом Бельгії, займає 42 позицію в світовому рейтингу університетів Times Higher Education за 2023 рік та був визнаний найінноваційнішим університетом Європи чотири роки поспіль (3 2016 по 2019 рр.).

Я завжди мріяла отримати досвід навчання за програмою обміну. Мені було цікаво поглибити свої академічні знання, порівняти системи освіти в Україні та закордоном, познайомитись з представниками різних культур та пожити в зовсім іншому середовищі. Тому, коли мені випала нагода навчатися за обміном в Бельгії, в Католицькому університеті Левена, я була надзвичайно щаслива.

KU Leuven є справжнім осередком міжкультурної взаємодії, оскільки тут навчаються представники понад 150 національностей. З метою кращої інтеграції в нове суспільство на базі університету було створено студентський центр Pangea – home away from home, для всіх студентів-іноземців. Центр організовує різні події: тематичні вечори, караоке, культурні вечори, мовні столи (де студенти мають можливість навчати своєї рідної мови студентів-іноземців) та багато іншого. Також університет має свою Buddy Program, завдяки якій студенти-іноземці мають змогу отримати свого «студента-наставника» в приймаючому університеті. Студентів поєднують за інтересами та факультетом.

Стосовно навчання в Католицькому університеті Левена, можу сказати, що об’єм роботи є досить великим. В університеті немає звичного для нас поділу занять на лекції та семінари. В основному всі заняття проходять в лекційному форматі, а оцінювання студентів відбувається вже безпосередньо на іспиті. Для кращого розуміння лекції потрібно заздалегідь опрацювати певну літературу, якої зазвичай немало. Крім того, з деяких предметів потрібно додатково писати есе та аналітичні роботи, оцінювання яких складає певний відсоток від загального результату за семестр. Навчання є діджиталізованим: усі лекції можна переглянути в записі, до кожної теми обов’язково є презентація, а завдання та матеріали курсу розміщуються на навчальній платформі університету Toledo. До того ж університет має свій онлайн-додаток в якому можна переглянути свій розклад, знайти геолокацію факультету, на якому має проходити заняття, та навіть дізнатися меню в університетському ресторані Alma. Католицький університет також дбає про дозвілля студентів. Зі спортивною карткою, яка є безкоштовною для студентів-іноземців, є можливість відвідати різні спортивні та танцювальні секції, починаючи від йоги та пілатесу, закінчуючи фехтуванням та стрільбою з лука. До того ж, в спортивному комплексі університету є безкоштовний басейн для всіх студентів та працівників університету.

Також я б хотіла детальніше зосередитись на одному із моїх предметів «Intercultural interaction: Concerts, Approaches, Practices», який відрізняється від всіх інших, тому що цей курс включає в себе service learning – можливість займатися волонтерською діяльністю для побудови діалогу з представниками різних культур. На другому занятті до нас були запрошені представники різних волонтерських організацій, я обрала співпрацювати з «Serve the City» – волонтерським проєктом, який був заснований в Брюсселі в 2005 році, а зараз набув глобального виміру, оскільки має свої штаби по всьому світу.

Мені випала нагода взяти участь в 7 різних волонтерських проєктах, організованих «Serve the City». Я вдячна за цю можливість, оскільки, дивлячись на те як увесь світ допомагає українцям, хочеться і в свою чергу допомогти людям, які цього потребують. Програми, в яких я брала участь, включали роздачу їжі та громадські прибирання. На основі нашої волонтерської діяльності та комунікації з людьми з різних країн нам потрібно буде зробити групову роботу про культурну інтеграцію в нове суспільство. Для мене цей предмет є дуже цікавим, оскільки ми не лише вчимо теоретичні концепції культурної взаємодії, а й маємо можливість застосувати знання на практиці.

Левен розташований на відстані 25 кілометрів від Брюсселю, який, як відомо, фактично вважається столицею Європейського Союзу та є місцем розміщення низки основних інституцій ЄС. В межах курсу «International Relations and European Integration» був організований візит до Європейського Парламенту, центру для відвідувачів – Парламентаріуму, та музею «The House of European History». Для мене, як для студента-міжнародника, це була чудова нагода дізнатися більше про історію європейської інтеграції та внутрішню роботу інституцій ЄС.

Левен – це місто надзвичайної краси, яке поєднало в собі архітектурні пам’ятки готики та бароко. До головних визначних пам’яток належать: ратуша (одна з найкрасивіших будівель Левена, фасад якої прикрашають 236 фігур різних видатних особистостей); університетська бібліотека ( була двічі спалена під час Першої та Другої світової війни та відбудована за допомогою США); Бегінаж (фактично є «містом в місті», в якому проживала жіноча громада ордена бегінок, зараз цей історичний комплекс включений до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО); Oude Markt (одна з найпопулярніших площ у місті та відома як «найдовший бар у світі»; та звичайно ж фабрика Stella Artois (під час екскурсії можна дізнатися все про процес виробництва цього пива, яке вважається одним з найбільш визнаних у всьому світі).

До того ж, Левен – це справжнє студентське містечко, зі 100 000 мешканців міста майже 50 000 населення складають студенти. Студентські гуртожитки, навчальні приміщення та лекційні зали розкидані по всьому місту та одночасно інтегровані в міське середовище таким чином, що запросто можуть розташовуватись поруч із якимось затишним рестораном або студентським баром. Цікавим фактом є те, що основним видом транспорту в Левені є велосипед.

Щодо війни в Україні в університету та студентів, з якими я познайомилась протягом свого навчання, є стійка позиція. Католицький університет Левена також долучився до проєкту «Unissued diplomas» та провів виставку на вшанування пам’яті 34 українських студентів, які ніколи не закінчать своє навчання, через те, що вони були вбиті росіянами.

На щастя, за час свого перебування в Бельгії, я не зустріла жодної людини, яка підтримує дії росії або ж не приймає жодну сторону. Навпаки, всі іноземці висловлюють свою підтримку та намагаються коректно розпитати про ситуацію в Україні. Я, в свою чергу,  якомога більше розповідаю про війну в Україні та звертаю увагу на те, що вона триває вже дев’ятий рік, а не лише розпочалася 24 лютого. На мою думку, українцям закордоном потрібно докладати всіх зусиль, щоб проінформувати якомога більше іноземців про сучасні реалії в Україні.

Насамкінець, хочу додати, що Еразмус – це не тільки про навчання. Це також гарна нагода познайомитися з новими та цікавими людьми, багато подорожувати і досліджувати нові культури. Звичайно, що не обійшлося без труднощів, але я з впевненістю можу сказати, що воно того вартує, тому я хочу висловити щиру подяку ЛНУ за цю чудову можливість!