Особливості академічної мобільності студентів ЛНУ в часи війни – Анна Стебельська, Зальцбурзький університет (Австрія)

21.07.2023 | 12:39

Анна Стебельська – Факультет міжнародних відносин, Зальцбурзький університет (Австрія)

Зальцбург – місто Моцарта…

Зальцбург – це старовинне місто серед Альпійських гір із розкішними площами та гарними фонтанами, високими шпилями та розкішними фортецями, а також тут багато чарівних та вузьких вуличок, що в’ються містом та які нагадують про рідний Львів.

Це місто, де народився та творив визначний композитор Вольфганг Амадей Моцарт. Саме його дім та музеї присвячені його музиці приваблюють туристів з усіх куточків світу. Та поживши тут, можна побачити всю красу Зальцбурга. Це Фортеця Гогензальцбург, яка колись була обороною міста, а зараз з неї відкривається прекрасний вид на всю околицю.  Не менш гарний Палац Мірабель, найромантичніше місце Зальцбурга, поруч з яким знаходиться парк з квітковими композиціями, статуями та фонтанами.

Палаци, церкви, фортеці, собори, театри та безліч музеїв, все це робить Зальцбург, відносно невелике місто, великою культурною знахідкою кожного. Це місто, де поєднується краса природи та вишуканість мармурних залів, звуки річки Зальцах та гомону наповнених людьми вуличок.

Зальцбурзький університет та навчання

Зальцбурзький університет (Universität Salzburg) є одним з найстаріших та найпрестижніших університетів в Австрії, який був заснований у 1622 році. Наразі в університеті навчається близько 18 тисяч студентів з різних країн світу, що надає місту ще більш міжнародного характеру. Університет має високо кваліфікований науковий персонал та дослідницькі центри в різних галузях науки. Студентське життя в Зальцбурзі досить насичене та різноманітне. Університет має багато студентських організацій, які працюють у різних галузях, таких як студентський парламент, студентське радіо, студентський театральний гурток та інше. Окрім того університет пропонує мовні курси для іноземних студентів, які зазвичай є платними.

Навчання тут починається ще до початку семестру, коли потрібно обрати курси (лекції або семінари), створити власний розклад занять та зареєструватись на всі дисципліни самостійно. Найдивнішим для мене було не це, а процес відбору студентів, які отримають fixed place на семінарі та зможуть його вивчати.  Оскільки на деякі семінари реєструється надто велика кількість студентів, відбувається відсіювання частини з них після першого вступного заняття.

Навчальні дисципліни, як я вже зазначила, поділяються на лекції та семінари. При реєстрації на лекції, варто розуміти що це суто начитка матеріалу протягом семестру та можливі виступи спікерів з кінцевим екзаменом по засвоєному матеріалу. Семінар, з іншого боку, це семестровий курс, під час якого ви працюєте кожного заняття, проводите дискусії над прочитаним матеріалом, виконуєте есе, презентації чи групові роботи та проекти. Однак є плюс такої активної роботи – в кінці не потрібно здавати іспит, бо оцінка виставляється за виконану протягом семестру роботу.

Університет значно полегшив навчання студентів, надаючи доступ до онлайн платформи PLUSonline, де можна зареєструватись на курси, побачити розклад на весь семестр, знайти навчальну пошту та оцінки за курси. Там також можна перейти у Blackboard, платформа де висвітлюються всі твої курси та організовано літературу для кожного заняття, а також можна побачити інформацію про викладача з дисципліни та зв’язатись з ним у разі виникнення питань. Саме в Blackboard потрібно завантажувати всі завдання та отримати оцінку за кожне з них.

Студентське життя v.2.0.

Звісно ж, навчаючись в такому престижному навчальному закладі можна отримати неабиякі знання. Та окрім цього студентське життя багате на нові знайомства, як з іноземними студентами, так і  локальними, оскільки багато місцевих студенів обирають англомовне навчання.

Більше того, студентська організація ESN пропонує різні заходи, екскурсії та вечірки, на яких можна знайти нових друзів та розширити коло свого спілкування. У місті є багато кафе, барів та ресторанів для зустрічей студентів.

Також у місті є багато спортивних об’єктів, де студенти можуть займатися фізичними вправами, баскетболом, футболом, волейболом та іншими видами спорту. Більше того, навколо міста чудові Альпи, а це вже чудова причина організувати вилазку в гори та пікнік.

Проживання та транспортні засоби

В Зальцбургу є кілька гуртожитків, та їх не достатньо для такого потоку студентів до міста. Саме з проблемою житла я стикнулась по прибуттю, коли мене повідомили про відсутність вільних кімнат до наступного року. Оренда житла в Зальцбургу досить дорога, але вихід все ж є. Підселення до когось, або винаймати житло з кимось – це найкращий варіант у такому випадку.

Автобусні шляхи є до кожного куточка Зальцбурга, тому проблеми з добиранням не виникає. Тим не менш, разовий проїзд є досить дорогим, тому найкраще купити студентський проїзний на цілий семестр (Klimaticket). Це дає можливість подорожувати не тільки Зальцбургом, а й по всіх його околицях. Більше того, можна їздити не тільки автобусами, а всіма транспортними засобами, в тому числі швидкісними поїздами.

Отже…

Можу з впевненістю сказати, що програма обміну – це безцінний досвід, глибокі знання, незабутні моменти, нові знайомства, захоплюючі подорожі, смачна випічка та запашна кава, а також вишукана музика :)