Воркшоп “Регіональна і когезійна політика ЄС: секрети успіху задля сталого розвитку територій”

30.10.2023 | 00:58

26 жовтня 2023 року на базі Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся воркшоп “РЕГІОНАЛЬНА І КОГЕЗІЙНА ПОЛІТИКА ЄС: СЕКРЕТИ УСПІХУ ЗАДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ”. Захід пройшов у онлайн-форматі на платформі MS Teams в межах спеціальної секції XVІ Конгресу Української Асоціації Європейських Студій (УАЄС), під час якого обговорювалися питання промоції демократії в Європі та приєднання України до ЄС.

Захід організований Центром досконалості імені Жана Моне “Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій” в рамках реалізації упродовж 2022-2025 рр. проєкту програми Еразмус+ напряму Жана Моне “Спільні політики ЄС: стратегії узгодження для України” (101047504 – EUCPASU – ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH – Jean Monnet Module: “EU Common Policies: Harmonization Strategies for Ukraine” https://international.lnu.edu.ua/european-programmes-and-projects/erasmus/jean-monnet-actions/) https://wurces.org/eucpasu), у співпраці з факультетом міжнародних відносин та Інформаційним центром ЄС у Львівському університеті.

В обговоренні тематики воркшопу взяли участь 24 учасники із різних куточків України – Львова, Києва, Харкова, Дніпра, Чернігова, які слухали доповіді науковців і практиків з Львівського національного університету імені Івана Франка, Академії праці соціальних відносин і туризму (Україна), Польської академія наук (Польща), а також Програми Interreg NEXT Польща-Україна у Львові (Україна). Захід модерувала професорка Наталія Антонюк, завідувачка кафедри європейських та регіональних студій факультету міжнародних відносин, координаторка Інформаційного центру ЄС у Львівському університеті.  

У своєму виступі Оксана Краєвська, доцентка кафедри європейських та регіональних студій факультету міжнародних відносин (Львівський національний університет імені Івана Франка) зробила загальний огляд регіональної і когезійної політики ЄС. Василь Хім’як, керівник Представництва Програми Interreg NEXT Польща-Україна у Львові, розповів про можливості транскордонної співпраці в рамках Програми Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027.

Ольга Сич, доцентка кафедри фінансового менеджменту факультету управління фінансами та бізнесу (Львівський національний університет імені Івана Франка) презентувала результати проведеного дослідження про досвід Чехії, Польщі та України у використанні фінансових інструментів ЄС задля сталого розвитку. Галина Капленко, завідувачка кафедри економіки та публічного управління факультету управління фінансами та бізнесу (Львівський національний університет імені Івана Франка) розповіла про політику ЄС щодо праці і зростання через призму цілей сталого розвитку (ЦСР). Людмила Гуляєва (Академія праці соціальних відносин і туризму (Україна), Польська академія наук (Польща)) виголосила доповідь на тему: «Українські жінки-вимушені мігранти на ринку праці Польщі: можливості та виклики демократичного суспільства». 

Під час воркшопу особливу увагу було приділено обговоренню питань різних аспектів регіональної політики та політики згуртування ЄС задля напрацювання кращих практик долучення України до Європейського Союзу та використання механізмів регіональної політики та політики згуртування. Представлена тематика була активно обговорена учасниками, які погодилися також з тим, що такі наукові дискусії доцільно проводити на регулярній основі для розширення кола зацікавлених науковців та налагодження контактів й формування міжнародних дослідницьких мереж.