У Львові відбулася чергова Літня Єврошкола EU Study days

18.07.2023 | 14:38

В період з 7 по 11 липня 2023 р. у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася чергова Літня Єврошкола EU Study Days, яка об’єднала досвідчених експертів та вмотивованих учасників з усіх куточків України. Учасниками цієї Єврошколи стали 40 школярів та студентів, які були кращими випускниками весняної онлайн сесії. Упродовж п’яти днів провідні українські та європейські експерти ділилися власними поглядами щодо актуальних тем, які стосуються України та Європейського Союзу.

Зазначимо, що EU Study Days є проєктом Представництва Європейського Союзу в Україні, який допомагає підвищити рівень знань української молоді – учнів старших класів, студентів та аспірантів закладів вищої освіти про Європейський Союз, відносини між ЄС та Україною, отримати необхідну інформацію за відповідними напрямами від ключових європейських та українських експертів. Проєкт сприяє розвитку мережі української молоді для комунікації, обміну досвідом, співпраці та впровадження спільних ініціатив. Детальна інформація за посиланням https://www.eustudydays.in.ua.

Проєкт виконується неурядовою організацією «Молодіжна Альтернатива» (голова Людмила Кудіна), Львівським національним університетом ім. Івана Франка, Харківським економічним університетом імені Семена Кузнеця.

У перший день, 7 липня, відбулося відкриття Єврошколи https://lnu.edu.ua/u-lvivskomu-universyteti-urochysto-rozpochalasia-litnia-shkola-eu-study-days-in-ukraine-2023/

Другий день, 8 липня, був присвячений обговоренню тем щодо європейських цінностей та досвіду європейської інтеграції, статусу кандидата у ЄС для України та основні вимоги, які повинна виконати наша держава, щоб стати членом ЄС. Багато говорили про допомогу Європейського Союзу, розбирали реформи у сфері верховенства права, судової системи, переваги для України від інтеграції в ЄС.

Денис Черніков, менеджер проєкту “Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні” розповів про європейські цінності та досвід європейської інтеграції в історичні перспективі.

Каміл Заянчковський, професор, Директор Європейського Центру Варшавського університету (РП); член академічної групи європейської політичної та оборонної інтеграції, поділився міркуваннями про ЄС як глобального актора, перспективи європейської інтеграції загалом та досвідом Польщі на шляху до членства в ЄС.

Оксана Краєвська, доцентка кафедри європейських та регіональних студій факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, співкоординаторка проєкту у ЛНУ імені Івана Франка, розповіла про основні вимоги до України на шляху до членства в ЄС та особливості статусу країни-кандидата для України.

Під час сесії щодо підготовки до вступу в ЄС: досвід Польщі та Литви Войцех Опьола, заступник директора Інституту політології та державного управління, доцент кафедри регіональних досліджень Опольського університету (РП) презентував специфіку євроінтеграція на місцевому та регіональному рівнях, а Індре Ісокайте-Валуже, доцентка, викладачка Вільнюського університету (РЛ), радниця з міжнародного розвитку розповіла про досвід Литви на шляху до членства в ЄС.

Учасники школи обговорили питання європейської інтеграції України. Зокрема, Петро Байковський, кандидат політичних наук, доцент кафедри політичних наук Українського Католицького Університету, познайомив учасників з Копенгагзьськими критеріями членства в ЄС. Михайло Микієвич, професор, завідувач кафедри європейського права, заступник декана факультету міжнародних відносин з наукової та навчально-виховної роботи Львівського національного університету імені Івана Франка розповів про імплементацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС та адаптацію законодавства України до норм і стандартів ЄС. Оксана Краєвська, доцентка кафедри європейських та регіональних студій факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка охарактеризувала досвід країн Центрально-Східної Європи у процесі приєднання до ЄС.

Арсен Попел, експерт проєкту EU4PAR, та Дарія Андрюніна, випускниця EU Study Days, начальниця відділу з питань трудової міграції департаменту праці та зайнятості Міністерства економіки України поділилися досвідом реалізації реформи державного управління в Україні та практикою ЄС у цій сфері.

 9 липня, видався надзвичайно насиченим. Розпочався він з виступу заступника Голови Представництва Європейського Союзу в Україні пана Ремі Дюфло, який розповів про допомогу ЄС Україні для Перемоги у війні.

Наші експерти поділилися досвідом співпраці між ЄС та Україною на сучасному етапі. Зокрема, Михайло Микієвич, завідувач кафедри європейського права, заступник декана факультету міжнародних відносин з наукової та навчально-виховної роботи Львівського національного університету імені Івана Франка розповів про міжнародно-правовий статус Європейського Союзу.. Ольга Сич, доцентка кафедри державних та місцевих фінансів, факультету управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка презентувала тему щодо досвіду Боснії та Герцеговини у повоєнній відбудові та разом з учасниками дискутувала про те, що є важливим у відбудові міст, а також який досвід інших країн у відбудові міст після війни можна використати в Україні.

Ярина Турчин, директорка Інституту гуманітарних та соціальних наук НУ «Львівська політехніка» ознайомила учасників з гуманітарною діяльністю Європейського Союзу. Оксана Краєвська, доцентка кафедри європейських та регіональних студій факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, розповіла про підтримку України Європейським Союзом під час війни та ознайомила учасників з програмою REBUILD Ukraine. Учасники обговорили питання допомоги, яку надає і планує надати Україні Європейський Союз на відбудову України.

Наприкінці дня учасники зустрілися із випускниками Єврошкіл попередніх років та заслухали історії успіху від Дарії Андрюніної, начальниці відділу з питань трудової міграції департаменту праці та зайнятості Міністерства економіки України; Олени Митник, спеціалістки з питань бізнесу та прав людини Програма розвитку ООН в Україні, а також Тараса Шмига, адвоката, старшого юриста з практики захисту бізнесу юридичної фірми «Марусяк і партнери. Випускники поділилися власними враженнями від навчання в Єврошколах, наголосили на тому як навчання вплинуло на їхній подальший розвиток та кар’єрне зростання.

10 липня, учасники Єврошколи познайомилися з навичками неформального спілкування, які презентувала Вікторія Давидова, радниця з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні. Учасники також ознайомилися з «м’якими навичками» сучасності: стресостійкістю та розумовою гнучкістю та навчилися складати успішне CV від Юлії Доброскок, керівниці відділу міжнародних відносин та Ірини Брижатої, фахівчині Відділу міжнародних зв’язків Харківського національного економічного університету ім. Семена Кузнеця. Наталія Войтович, викладачка факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка, медіатренерка, тренерка з медіаграмотності презентувала тематику про інформаційну грамотність та навчала як протидіяти маніпуляціям.

11 липня відбулося завершення Єврошколи. Учасники відвідали Львівську міську раду і Консультативну місію ЄС (КМЄС) у Львові та ознайомилися з роботою цих організацій. Офіційним завершенням Зимової школи стало вручення сертифікатів новим випускникам Єврошколи. Проте знайомство із Європейським Союзом для наших учасників лише почалося. Адже у майбутньому, вони зможуть використати набуті знання та навички у своєму житті та кар’єрі на благо України. Варто відзначити, що в час війни такі зустрічі додають енергії та мотивації для подальшого навчання та розбудови європейської України.

Вітаємо з завершенням Літньої школи EU Study Days 2023!

За п’ять днів навчання ми стали однією європейською родиною. Спільнота EU Study Days Alumni поповнилась ще 40 активними та вмотивованими молодими людьми.

Віримо, що отримані навички та знання допоможуть вам на шляху до євроінтеграційних звершень, кар’єрних та професійних здобутків!

Бажаємо подальшого успіху!

 Довідка: EU Study Days in Ukraine – освітній проєкт Представництва Європейського Союзу в Україні, започаткований у 2013 році. Мережа випускників налічує вже понад 1800 осіб. Проєкт має на меті розвиток мережі випускників, які цікавляться питаннями європейської інтеграції й спільно реалізують власні ініціативи у різних сферах діяльності. EU Study Days допомагає знаходити однодумців, які бачать розвиток України як європейської держави.

У 2022-2025 роках проєкт виконуватимуть ГО «Молодіжна альтернатива», Львівський національний університет імені Івана Франка, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця.

Детальна інформація:

https://www.facebook.com/EUDelegationUkraine/posts/294092552759191

та на сторінці проєкту https://bit.ly/33Thhpc