8 листопада 2023 року у Лабораторії цифрової дипломатії факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася онлайн-зустріч із заступницею директора Департаменту консульської служби МЗС, керівницею Управління консульських послуг Світланою Крисóю на тему «Цифровізація консульських послуг в Україні».

Участь взяли науковці та викладачі кафедри міжнародних комунікацій та цифрової дипломатії та студенти, які активно займаються науковими дослідженнями у сфері цифрової дипломатії та дипломатичної і консульської служби. Модерував захід завідувач кафедри міжнародних комунікацій та цифрової дипломатії доцент Роман Вовк.

У свої доповіді  Світлана Крисá охарактеризувала структурні, інституційні та кадрові особливості консульської служби України. Детально з наведенням конкретних статистичних даних було представлено нормативні і технічні засади вчинення різноманітних консульських дій, зокрема паспортних, візових, нотаріальних операцій. Наголошено на нових величезних викликах для обмеженої кількості консульських працівників в умовах повномасштабної агресії РФ проти України та значному приросту кількості українців, які опинилися внаслідок бойових дій та інших пов’язаних з війною обставин за кордоном (267 консульських працівників на близько 10 млн. громадян України за кордоном). Особливу увагу доповідачка приділила цифровізаційним аспектам консульської діяльності, які значною мірою автоматизували та спростили надання консульських послуг. Зокрема, було представлено візову інформаційну систему ВІС/VIS. Наголошено на очевидних перевагах інтеграції консульської служби із єдиним порталом державних послуг «ДІЯ», інформаційними системами Державної міграційної служби України, РАГС тощо. Відзначено запровадження у дипломатичних та консульських установах е-черги, е-запису та вдосконалено механізм е-ідентифікації е-авторизації. Окреслено перспективи розбудови та оптимізації систем е-консул, е-громадянство.

Відповідаючи на запитання учасників, пані Крисá відзначила важливість вивчення політико-правових та соціально-економічних аспектів цифровізації дипломатичної і консульської служби, необхідність вдосконалення існуючих автоматизованих механізмів надання (віддалених) консульських послуг із використанням новітніх цифрових технологій, у тому числі приведення у відповідність до цих викликів законодавства України, особливо з огляду на перебування великої кількості громадян України за кордоном в умовах війни.

Захід проводився Кафедрою міжнародних комунікацій та цифрової дипломатії Львівського національного університету імені Івана Франка за підтримки Лабораторії цифрової дипломатії у змішаному режимі з використанням системи командної роботи Microsoft Teams.