21 квітня 2023 року на факультеті міжнародних відносин відбулась V Міжнародна наукова конференція «Криза сучасної системи міжнародної безпеки: українська формула миру». Головна ціль зустрічі – осмислення безпекової ситуації та обговорення можливих підходів до розв’язання проблеми забезпечення стабільності у світі, серед яких – українська формула миру, запропонована на Генеральній Асамблеї ООН Володимиром Зеленським.

Захід організований факультетом міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка та Центром міжнародної безпеки та партнерства спільно з провідними вищими навчальними закладами, науковими установами та регіональними представництвами, зокрема, Ягеллонським університетом в м. Краків, Інститутом політичних наук і міжнародних відносин Ягеллонського університету, Інститутом національної та міжнародної безпеки (Сербія), Державною академією прикладних наук в Перемишлі, Інститутом соціальних та гуманітарних наук Державної академії прикладних наук, Центром інформації та документації НАТО.

Вітальним словом урочисте відкриття конференції розпочав Ректор Львівського національного університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник.

«Щиро вітаю усіх гостей нашого Університету, які зібралися тут, щоб обговорити важливі актуальні питання, пов’язані з кризовим періодом розвитку міжнародних відносин, що виник з початком російської агресії. Ми дякуємо нашим колегам з Польщі та Сербії, які висловлюють однозначну підтримку нашої держави у складний період війни», – підкреслив Ректор Львівського університету, відзначаючи, що академічне середовище іноземних держав повинне об’єктивно оцінювати проблеми, які сьогодні створює агресор, і розуміти важливість встановлення співпраці для досягнення миру.

До усіх присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Сергій Різник.

«Українська формула миру – не просто план дій щодо завершення війни. Це захист європейських та загальнолюдських цінностей», – наголосив він, а також додав: «Реалізація планів України можлива лише тоді, коли наука сприятиме цьому, тому такі конференції – важливий крок нашої спільноти на геополітичному науковому фронті».

Привітала усіх учасників конференції директорка Центру інформації та документації НАТО в Україні Вінета Кляйне, яка зазначила, що НАТО готова надавати всю необхідну підтримку у боротьбі з агресором. «НАТО постійно адаптується до змін у безпековому середовищі, оскільки їхня місія – захищати мільярди людей та підтримувати своїх партнерів, серед яких і Україна. Нова реальність змусила переглянути підхід організації до вирішення проблеми безпеки, адже росія  зараз – це найбільша загроза для людства. Україна не лише бореться за свою незалежність, вона бореться за основні фундаментальні цінності, які підтримує НАТО».

Також Вінета Кляйне зауважила, що нещодавній візит Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга є справді важливим проявом підтримки України, а свою доповідь закінчила словами: «Ми не знаємо, коли закінчиться війна, але ми знаємо, що російська агресія – це зразок того, що потрібно зупинити».

Декан факультету міжнародних і політичних досліджень Ягеллонського університету в Кракові Павел Ляйдлер виступив зі словами подяки.

«Брати участь в урочистому відкритті конференції, представляючи факультет міжнародних і політичних досліджень Ягеллонського університету, – це честь для мене. Науковий світ повинен вивчати причини та наслідки політичних і соціальних процесів. Він повинен спробувати зрозуміти явища, що визначають воєнний конфлікт, і шукати рішення, які дозволять закінчити війну. Російська агресія на території України – це велика трагедія, але вона може бути поштовхом для зміцнення нашої дружби та співпраці».

Павел Ляйдлер наголосив, що польський народ без жодного сумніву продовжує допомагати українським біженцям, адже Україна захищає не лише власні інтереси, але й безпеку всього регіону.

Успішної конференції побажав керівник Представництва Міністерства закордонних справ України у місті Львові Андрій Грушко. Він також зауважив, що за тісної співпраці представників наукової сфери, дипломатії та Уряду, Україна посяде належне місце у системі міжнародної безпеки.

Директор Інституту політичних наук і міжнародних відносин Адріан Тишкевич також подякував за можливість взяти участь у важливому обговоренні актуальних проблем.

«Маю за честь взяти участь у конференції, метою якої є осмислення безпекової ситуації та викликів, які стосуються не лише України, а й усього цивілізованого світу. Ми сповнені вдячності українському народу та українській молоді за активне забезпечення миру в нашому регіоні. Польський народ поділяє вашу позицію, тож ми і надалі продовжуватимемо підтримувати вас з вірою у найближчу перемогу України».

Наживо до конференції долучився директор Інституту національної та міжнародної безпеки (Сербія) професор Дарко Трифунович. Він зазначив:

«Сьогодні Україна є місцем боротьби зла і добра, білого і чорного. На жаль, сербський народ піддається сильній гібридній війні росії, тому наші громадяни мають обмежений доступ до справжньої інформації про те, що відбувається на території України. Основна мета нашого Інституту – розповісти правду про російську агресію».

Професор Дарко Трифунович підкреслив, що підтримує чітку позицію Львівського університету, та в подальшому готовий співпрацювати задля забезпечення інформаційного протистояння державі-агресору.

Із завершальним словом виступив декан факультету міжнародних відносин, професор Маркіян Мальський.

«Хочу ще раз подякувати організаторам за те, що ми маємо можливість бути присутніми на сьогоднішній конференції. Сьогодні ми обговорюємо тему, яка є нашим українським внеском у світову політику і формування нового світового класу. Міжнародна чи глобальна безпека – тема, яка, мабуть, є вічною і безкінечною. Україна сьогодні стала жертвою агресора, але вона впевнено демонструє цілому світу, що може протистояти навіть «другій армії світу».

Завершуючи свій виступ, Маркіян Мальський подякував партнерам із Сербії та Польщі, які змогли приєднатись до конференції та висловити своє бачення безпеки.

Під час конференції факультет міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка та Інститут національної та міжнародної безпеки підписали Угоду про співпрацю. Ректор Львівського університету імені Івана Франка Володимир Мельник, декан факультету міжнародних відносин Маркіян Мальський та директорі Інституту національної та міжнародної безпеки Дарко Трифунович неодноразово наголосили на тому, що їхнє партнерство стане початком нових продуктивних відносин між Університетом та Інститутом.

Також за особливий внесок у сферу миру та безпеки сербські партнери вручили відзнаки ректору Львівського національного університету, професору Володимиру Мельнику, декану факультету міжнародних відносин професору Маркіяну Мальському, завідувачу кафедри міжнародних комунікацій та цифрової дипломатії, доценту Роману Вовку.

 

Далі учасники продовжили роботу у секціях, де ґрунтовно обговорили власні думки та ідеї щодо світової системи безпеки через призму ключових аспектів: стратегічних підходів, геополітичних та міжнародно-правових концепцій, ролі цифрової дипломатії в умовах трансформації системи міжнародних відносин.

Христина Процик
студентка факультету міжнародних відносин