16 листопада 2023 року на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася зустріч з представниками ГО «Детектор медіа» та Центром стратегічних комунікацій StratCom Ukraine, які представили ключові аспекти своєї роботи, окреслили суть, специфіку, основних акторів дезінформаційної та пропагандистської діяльності та презентували онлайн-гру “Хайп проти Правди”. Метою гри є показати, як формується інформаційне поле, чому і як виникають маніпуляції та фейки та чого потрібно уникати, щоб не наражати на небезпеку себе й свою країну. Крім того, підвищити медіаграмотність української аудиторії та її стійкість до створеної Росією дезінформації, зокрема пов’язаної з темою НАТО в Україні. Гру розробили Центр інформації та документації НАТО (ЦІДН) спільно з Центром стратегічних комунікацій StratCom Ukraine.

Участь взяли студенти та викладачі факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, які активно займаються науковими дослідженнями у сфері медіаграмотності, інформаційної безпеки та гігієни. Лекція відбувалася у змішаному форматі з використанням платформи Zoom. Модерував захід завідувач кафедри міжнародних комунікацій та цифрової дипломатії доцент Роман Вовк.

У лекційній частині було охарактеризовано особливості діяльності анонімних телеграм-каналів, поширення фейків та їхній розвиток до наративів, окреслені основні техніки та прийоми дезінформації, військової пропаганди, найбільш поширені кейси наративів російської пропаганди, спрямовані, зокрема, проти НАТО (агресивність блоку, війна між Альянсом і РФ, а не між Україною та Росією тощо), актуальні проблеми і перспективи протидії російській пропаганді та дезінформації.  Детально було представлено інструменти та заходи такої протидії, зокрема соціальні медійні платформи, інструменти перевірки фото- та відеофейків, залучення інфлюенсерів, інтерактивна взаємодія з аудиторією, відеоматеріали, кооперація з іншими міжнародними організаціями тощо).

Відповідаючи на запитання учасників, доповідачі відзначили важливість медіаграмотності у протидії дезінформації, недопущенні розколів у суспільстві, дотриманні принципів демократії та соціальної згуртованості навколо фундаментальних цінностей. Важливо при цьому чітко розмежовувати свободу слова та дезінформацію і мову ненависті. Крім того, було відзначено необхідність «грати на випередження», відбиваючи інформаційні атаки суперника та запобігаючи деструктивним впливам ворожої пропаганди.

Окремо відбулась презентація онлайн-гри “Хайп проти Правди”, яка передбачає елементи активного експериментального навчання. Перед гравцями стоїть завдання – постати у ролі фальшивого медіамагната і поширювати дезінформацію, забувши про етичні норми, відповідаючи на питання про цінності НАТО чи допомогу Україні. Щоб досягти успіху в грі, потрібно вибирати варіанти, які є явно фальшивими, маніпулятивними та вводять в оману. Адже лише так можна набрати якомога більше підписників і підняти свій рейтинг.

Через такі абстрактні, але водночас близькі до реальності сценарії учасники гри побачать, як фейки працюють у реальному житті, у який спосіб і за допомогою яких тактик та технік створюється маніпулятивний контент, а також до яких негативних дій можуть призвести такі дії. Наприкінці гри учасникам будуть надаватися поради стосовно того, як можна протидіяти інформаційній загрозі.  Зазначимо, що у гравців є можливість виграти квиток і особисто відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі та дізнатись всю цікаву інформацію з перших уст. Для цього потрібно пройти гру і вкінці заповнити форму, щоб взяти участь в розіграші.

Посилання на гру “Хайп проти Правди”: https://hypevstruth.com.ua/