Завершився перший тиждень “Школи дипломата”

10.12.2022 | 13:59

Підійшов до кінця перший тиждень тренінгів та лекцій у рамках “Школи Дипломата”. Спікерами третьої зустрічі (09.12) стали керівниця Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України” Олеся Залуська та радник з питань регіональної конкурентоспроможності згаданої програми Арсеній Положій.

На початку лекції пані Олеся окреслила свій професійний шлях до цієї вагомої посади у сфері української економіки та розповіла про тонкощі роботи у державних установах, зокрема у Міністерстві цифрової трансформації. Також була порушена тема економічного становища України, зокрема, впливу на нього світових криз минулих років, збройної агресії рф та нових викликів опісля повномасштабного вторгнення. Значну увагу на лекції було приділено діяльності агентства США з міжнародного розвитку, а саме, його програмі “Конкурентоспроможна економіка України” (далі – КЕУ). Пані Олеся розповіла про головні вектори роботи програми, а це, зокрема, підтримка малого та середнього бізнесу, формування сприятливого бізнес-клімату, підтримка жіночого підприємництва, сприяння міжнародній торгівлі та ін. Важливим став опис ініціатив, які підтримує USAID – учасники дізналися про величезний спектр роботи українських підприємців (зокрема у галузях електронної комерції, промисловості, пошитті брендового одягу тощо) і могли переконатись щодо зміни ролі України у глобальній економіці, пов’язаної з диверсифікацією підприємництва.

Лекцію продовжив Андрій Положій, який, окрім інформації щодо USAID КЕУ, також розказав про свій досвід роботи у консульствах України в Малайзії, країнах Південно-Східної Азії та Канаді, поділився деталями роботи у міграційній сфері, а також попушив питання важливості знання для працівника дипломатичної служби економічних взаємозв’язків з країнами перебування та застосування їх задля економічної співпраці. Наприкінці лекції учасники “Школи Дипломата” мали змогу поставити свої запитання. Зокрема, були обговорені теми щодо ролі української біржі в глобальному світі, проблеми розвитку вітчизняного бізнесу, необхідні риси успішного бізнесмена тощо. Ми вдячні Олесі Залуській та Арсенію Подожію за проведену лекцію у “Школі дипломата” та сподіваємось на подальшу співпрацю!