Європейська система безпеки. Від політичних діалогів до експертних оцінок

18.06.2021 | 23:11

Питання трансформації системи європейської безпеки були центральною темою чергової зустрічі в форматі Львівсько-Вроцлавської експертної дискусії, яка пройшла 18 червня на факультеті міжнародних відносин університету. Дискусія організована Центром міжнародної безпеки та партнерства в рамках співпраці з Інститутом міжнародних студій Вроцлавського університету за підтримки Центру інформації та документації НАТО у Києві та в партнерстві з Міністерством закордонних справ України. Ключовими темами дискусії стали результати зустрічей та самітів, що пройшли у Великобританії (саміт Великої сімки), Брюсельський саміт Північноатлантичного Альянсу та зустріч президентів США та Росія Джо Байдена та Володимира Путіна у Женеві та їх вплив на майбутнє європейської системи безпеки.

Відкриваючи дискусію, Надзвичайний і Повноважний посол, декан факультету міжнародних відносин, професор Маркіян Мальський наголосив на важливості переосмислення процесів трансформації міжнародної системи та необхідності продовження діалогу фахівців-практиків та експертів і представників академічного середовища двох країн. Львівсько-Вроцлавська експертна дискусія стала циклічним форумом для обміну експертними висновками щодо важливих міжнародних подій.

Участь у форумі взяв Надзвичайний і Повноважний посол, керівник Третього територіального Департаменту Міністерства закордонних справ України Ігор Васильович Прокопчук, який висловив думку щодо необхідності поєднання потенціалу експертного та суспільно-політичного середовища для протистояння зовнішнім загрозам. У цьому контексті, аналізуючи підсумки європейської поїздки президента США, І. Прокопчук відзначив важливість консолідуючої складової цього візиту, а також наголосив на важливості позитивних меседжів від євроатлантичного Альянсу для України стосовно підтримки не лише її суверенітету, а перспективі набуття повноправного членства в євроатлантичній системі безпеки.

Ключовими спікерами зустрічі виступили професор Інституту міжнародних студій Вроцлавського університету Ельжбета Штадтмюллер, Інституту міжнародних студій Вроцлавського університету професор Лариса Лещенко, професор Варшавського університету Анджей Шептицький, професор університету імені Марії Кюрі-Склодовської Валентин Балюк, професор Ужгородського університету Ігор Тодоров та доцент факультету міжнародних відносин Львівського університету Олександр Кучик.

У своїх виступах доповідачі піддали глибокому та всебічному аналізу підсумки саміту Великої сімки, одним з ключових питань розгляду якої стало питання боротьби з пандемією короновірусної інфекції та проблеми зміни клімату, які фактично об’єднали світ в протистоянні глобальній загрозі. Особливої уваги у виступах було приділено Брюсельському саміту НАТО щодо якого як Україна так і інші країни покладали великі сподівання та очікування.

Питання підняті під час зустрічі викликали жваву дискусію та обговорення серед учасників зустрічі. Було наголошено, що Львівсько-Вроцлавські експертні зустрічі стали важливим експертним майданчиком для обговорення важливих проблем двосторонніх та мультилатеральних відносин на сучасному етапі.