Враження про перебування за програмою обміну Erasmus+ у Віденському університеті (Австрія) студентки факультету міжнародних відносин Катерини Анісової

13.06.2021 | 12:21

Катерина Анісова, студентка 3-го курсу факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка поділилася своїми незабутніми враженнями та отриманим досвідом під час навчання у Віденському університеті (Австрія) в рамках програми обмінів Еразмус+:

Не так важливо, в якій країні пройде ваш Еразмус, не так важливе місто чи університет, адже будь-який досвід життя та навчання за кордоном справить величезний вплив на вас, ваші думки, поведінку, дії. Можливо, ви відчуєте певні зміни під час мобільності, а можливо вже по приїзду додому та поверненню до старої атмосфери, але точно не до старого життя.

Мій Еразмус пройшов у найкращому місті у світі — Відні. Він поглинув мене своєю атмосферою одразу, адже комфортність, просторість і розкішність Відня не потребують жодної адаптації: відмінна транспортна інфраструктура, соціальні послуги від місцевої влади, велична архітектура та неймовірні парки. Відень став МОЇМ містом із перших днів перебування. Він великий, але не шумний, просторий, швидкий, різний і надзвичайно атмосферний. Коли усвідомлюєш, що можеш відтворити карту віденського метро в голові, починаєш використовувати деякі діалекти австрійської німецької у своїй мові, пекарня за дві зупинки стає твоєю улюбленою, а другий столик зліва на кампусі — найкращим місцем для підготовки до мовних курсів, — від цього моменту й назавжди це місто залишається у твоєму серці.

Свій Еразмус я сама зробила досить “challenging”, бо пояснити ранкові пари для “сови”, політологічні предмети для міжнародника та курси німецької на рівень вищий від мого не можна інакше. Однак це та кардинальна зміна рутинності, якої ми й очікуємо від програм мобільностей, аби спробувати себе у чомусь новому, краще пізнати свої сильні та слабкі сторони, і взяти від обміну максимум. А похвала від найсуворішої професорки кафедри, майже максимальний бал за перший іспит тут і перше місце в граматичному Kahoot на німецькій стають приємними нагородами за всі старання та хвилювання.

Еразмус — це академічний обмін, однак він абсолютно не обмежується навчанням. Відень’21 запам‘ятався мені не лише годинними підготовками до семінарів, читанням складних дослідницьких статей і пошуковою роботою, але й годинними прогулянками містом, сотнями чарівних вуличок і провулків, десятками смаків морозива й історіями десятків людей, яких я зустріла тут, атмосферністю численних музеїв і галерей Відня, спонтанними поїздками в інші міста та веселими вечорами на березі Дунайського каналу.

Програми мобільності дають нам можливість пожити іншим життям — це думка, на якій я ловлю себе тут надто часто. В іншому місті та країні вам так і хочеться стати іншим! А атмосфера Еразмусу лише сприяє цьому! :)”

Повний відгук та більше фото можна переглянути за посиланням: https://international.lnu.edu.ua/university-of-vienna-erasmus-2021/