Відкриття “Школи дипломата”

08.12.2022 | 19:28

6 грудня 2022 року на факультеті міжнародних відносин відбулось урочисте відкриття “Школи дипломата”, організованої “Молодою дипломатією”. На початку зустрічі студентів привітав декан факультету професор Маркіян Мальський, а першим спікером став Постійний представник МЗС у Львові Андрій Грушко.

Пан Андрій розпочав свою розмову з історичної ретроспективи діяльності Міністерства закордонних справ, нагадав основні засади діяльності МЗС та специфіку підпорядкування певних структур міністерства. Не менш цікавою була розповідь пана представника про свої закордонні місії, зокрема роботу у консульствах Італії, Мексики та Аргентини. Учасники школи мали унікальну змогу послухати про специфіку відбору до іноземних представництв, організацію діяльності у них тощо. Також пан Андрій розказав про свою сучасну роботу на чолі представництва МЗС у Львові, і відповідно, про непрості виклики, що постали перед працівниками з початку повномасштабного вторгнення, які постійне представництво успішно долає.

Наприкінці лекції студенти мали змогу поставити запитання лектору, зокрема, про можливість стажування в системі Міністерства закордонних справ, важливість знання іноземних мов у роботі в МЗС, особливості способу життя дипломата тощо.

Другий день “Школи дипломата” пройшов не менш продуктивно, ніж перший. Учасники зустрілися з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Турецькій Республіці Василем Боднарем.

Видатний випускник поділився з колегами рідної альма матер таємницями дипломатичної майстерності та досвідом, що провів його по кар’єрних сходинках через різні посади.

Представники “Молодої дипломатії” тепло зустріли гостя, як це можливо з дистанційним зв’язком, та загалом задали присутнім теплий тон зустрічі. Хоч і крізь екран, та все ж студенти мали можливість поцікавитися для себе деталями кропіткої роботи посла, а саме в такий непростий час. Побесідували про різні аспекти сучасного міжнародного середовища, важливість зусиль кожного для забезпечення підтримки України сьогодні та перспективи розвитку подій надалі. Пан Василь не тільки втамував жагу до знань молоді, а й відкрив цікаві аспекти служби Заступника міністра закордонних справ України, Генерального консула України в Стамбулі та Представника України при Організації Чорноморського Економічного Співробітництва.