Український день у Варшавському університеті

15.12.2022 | 19:42

12 грудня 2022 року на факультеті політичних наук та міжнародних відносин Варшавського університету (Польща) відбувся Український день, в якому від імені факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка взяли участь декан факультету, Надзвичайний та Повноважний Посол, професор Маркіян Мальський і доцентка кафедри європейських та регіональних студій Оксана Краєвська. Програма Українського дня була надзвичайно насиченою та складалася з трьох частин.

Під час першої частини відбулася церемонія підписання низки угод між Варшавським університетом та українськими університетами, зокрема Угода про обмін студентами між факультетом політичних наук та міжнародних відносин і Центру Європи Варшавського університету та факультетом міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, Меморандум про взаєморозуміння між Варшавським університетом і Національним педагогічним університетом Драгоманова та підписання Додатку до угоди між Варшавським університетом та Національним університетом «Києво-Могилянська академія», а також Меморандум про взаєморозуміння щодо створення спільної стипендії з політології та міжнародних відносин для переміщених українських науковців між Варшавським університетом та Університетом Вікторії (м. Веллінгтон, Нова Зеландія).

На церемонії були присутні ректор Варшавського університету проф. Алойзи З. Новак, декан факультету політичних наук та міжнародних відносин проф. Даніель Пшастек, директор Центру Європи проф. Каміль Заянчковський, заступник голови місії Посольства Нової Зеландії в Польщі та Україні пан Том Фіцсімонс, перший секретар Посольства України в Республіці Польща Віталій Білий, а також представники закладів вищої освіти України та Нової Зеландії (в гібридному форматі).

Професор Маркіян Мальський привітав учасників заходу та подякував Варшавському університету за тривалу та плідну співпрацю та побажав успішної реалізації нових проектів у контексті збільшення обмінів між студентами та науково-педагогічними працівниками наших факультетів.

Під час другої частини Українського дня відбулася панельна дискусія на тему “Російська агресія проти України: наслідки для України та Центральної Європи”, модератором якої виступив професор Маркіян Мальський. Учасники дискусії презентували свої думки щодо впливу російської агресії проти України на різні сфери життя в Україні та Європі. Зокрема, Оксана Краєвська, доцентка кафедри європейських і регіональних студій факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, наголосила на значенні цієї війни для українського суспільства та вплив на співпрацю між ЄС та Україною. Олеся Бенчак, заступниця декана з міжнародної співпраці факультету історії та міжнародних відносин Ужгородського національного університету, розповіла про вплив війни на транскордонне співробітництво між Україною та ЄС. Ольга Балацька, директорка Інституту міжнародних відносин і міжнародної безпеки Національного університету «Острозька академія», поділилася міркуваннями щодо впливу війни на розвиток освіти та провадження освітньої діяльності в Україні упродовж цього року. Олександр Дем’янчук, в.о. декана факультету соціальних наук і соціальних технологій Національного університету “Києво-Могилянська академія”, розповів про безпековий вимір та перспективи формування нового світового порядку. Володимир Євтух, декан соціально-правового факультету НПУ ім. Драгоманова, Посол України в Республіці Італія та Республіці Сан-Марино (1997-1999), розповів про освітні трансформації в часи війни.

Учасники дискусії відповіли на питання від студентів щодо перспектив членства України в ЄС та НАТО, впливу війни на формування української ідентичності та відносин між Україною і Польщею. Професор Маркіян Мальський підсумував дискусію. На завершення панельної дискусії відбувся виступ українського музиканта Ромаріо Панча.

Упродовж третьої частини Українського дня відбувся круглий стіл за участі представників 14 університетів з України, з якими підписано угоди про співпрацю (в гібридному форматі). Учасники круглого столу презентували свої університети та обговорили пропозиції і плани для подальшої співпраці щодо обміну студентами та викладачами, розробки та участі в спільних проектах, спільному викладанні курсів, проведенні спільних наукових досліджень та підготовці спільних публікацій.