Міжнародний науковий семінар «Українсько-польська співпраця в умовах регіональних та глобальних викликів»

09.06.2022 | 20:29

Українсько-польська співпраця в умовах регіональних та глобальних викликів

В рамках реалізації програми наукового співробітництва між факультетом міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка та Інституту міжнародних студій Вроцлавського університету, у четвер 9 червня на факультеті міжнародних відносин відбувся Міжнародний науковий семінар «Українсько-польська співпраця в умовах регіональних та глобальних викликів.» Науковий семінар був приурочений до тридцятиріччя підписання Угоди про партнерство, дружбу та добросусідство між Україною та Польщею у травні 1992 року. Семінар був організований за ініціативи Інституту міжнародних студій Вроцлавського університету та Центру міжнародної безпеки та партнерства факультету міжнародних відносин.

Виступаючи з вітальним словом до учасників семінару, декан факультету міжнародних відносин, Надзвичайний і Повноважний Посол України, професор Маркіян Мальський окреслив головні теми українсько-польських відносин на сучасному етапі. Він наголосив на потребі постійної уваги до аналізу стану та вироблення спільних кроків на шляху просування спільних інтересів України та Польщі на міжнародній арені, особливо в умовах трансформації міжнародної системи безпеки та світоустрою загалом.

До участі в семінарі долучилися Генеральний консул України у Вроцлаві, випускник факультету міжнародних відносин, Юрій Токар, який у виступі звернув увагу на актуальні завдання консульської діяльності України за кордоном, зокрема у Республіці Польща. Політичні та стратегічні аспекти розвитку українсько-польського стратегічного партнерства окреслила Заступник представника Міністерства закордонних справ України у Львові Катерина Терек.

Питанням безпекового співробітництва були присвячені виступи українських та польських науковців, доцента кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Олександра Кучика, професора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Наталії Яковенко, професорів Вроцлавського університету Лариси Лещенко, Пьотра Маршалека.

Особливу увагу учасники семінару приділили питанням викликів перед українською та польською системою освіти в умовах російської агресії та потужної міграційної хвилі з України до Польщі та інших країн Європи. Не оминули виступаючі й питання історичних контекстів українсько-польських відносин з метою пошуку оптимальних моделей розвитку стратегічного партнерства з метою реалізації геополітичних та військово-політичних моделей співпраці. Участь у семінарі взяв представник Польщі у Світовій організації з торгівлі, професор Марек Врублевський, який звернув увагу учасників на необхідність розвитку широкої кооперації між двома державами в рамках багатостороннього співробітництва з міжнародними організаціями як у сфері торговельно-економічної так і військово-безпекової діяльності.

Захід відбувся за активної підтримки та участі Представництва МЗС України у Львові, Департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської обласної адміністрації, Центру інформації та документації НАТО у Києві. Участь у семінари взяли представники різних академічних установ, експертних центрів України та Польщі, дипломати-практики, експерти.