Делегація факультету взяла участь в XVII Українсько-польських зустрічах

23.09.2024 | 23:40

Делегація факультету у складі декана факультету  професора Маркіяна Мальського, завідувача кафедри міжнародної безпеки та стратегічних студій доцента Олександра Кучика, професора кафедри міжнародної безпеки та стратегічних студій, директора Інституту європейської інтеграції Богдана Гудя, доцента кафедри іноземних мов факультету Галини Кучик взяла участь в XVII Українсько-польських зустрічах, що пройшли 19–22 вересня 2024 року у м. Яремчі, Івано-Франківська область. Організаторами заходу став Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника у співпраці з Центром східних студій Варшавського університету та Інституту політичних та етнонаціональних досліджень ім. І. Кураса НАН України. Тема цьогорічної Міжнародної наукової конференції «25 років у НАТО – 20 років у ЄС: досвід Польщі, уроки для України» викликала значний інтерес та жваві дискусії учасників секційних засідань як навколо актуальних питань українсько-польських відносин так і питань розбудови демократичних інститутів в Україні, польського досвіду європейської та євроатлантичної інтеграції.

Декан факультету міжнародних відносин професор Маркіян Мальський взяв участь в роботі секції «Європейські та євроатлантичні проекти у відповідь на російську агресію» разом з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, Послами РП в України Мареком Зьолковським та Славоміром Місяком. Центральною темою обговорення стало потенціал українсько-польського партнерства в реалізації українських європейських та євроатлантичних аспірацій. Серед іншого жваву дискусію викликали порушені питання ініціативи створення та розвитку співробітництва в рамках малих військово-політичних союзів у регіоні Східної Європи та перспектив їхньої ролі в європейській та євроатлантичній безпеці.

В рамках конференції відбулася панельна дискусія «Помаранчева революція як переломний момент у внутрішній і зовнішній політиці незалежної України» участь у якій взяли Посол Польщі в Україні (2001–2005 рр.) Яцек Ключковскі, завідувач кафедри міжнародної безпеки та стратегічних студій доцент Олександр Кучик, декан факультету історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету доцент Ігор Гурак, депутат до Європейського Парламенту від РП у 2004 році Гранжина Станішевська, які поділилися з учасниками своїми думками з приводу внеску Помаранчевої революції у внутріполітичні трансформації України та вплив на українсько-польські відносини. В рамках обговорення проблематики впливу Помаранчевої революції, своїми спогадами з учасниками конференції Президент Польщі Александр Кваснєвський який 2004 року відіграв непересічну роль у мирному врегулюванні в Україні.

Програма конференції включала пленарні та секційні засідання, презентації праць українських та польських дослідників. Відтак вучасникам конференції було презентовано чергову монографію присвячену українсько-польським відносинам професора кафедри міжнародної безпеки та стратегічних студій Богдана Гудя «Od unii lubelskiej do rzezi wołyńskich. Cztery eseje o historii polsko-ukraińskiej».

Також учасники міжнародної конференції ознайомилися із спільними українсько-польськими проектами відновлення астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван, будівництва Міжнародного Молодіжного Центру міжнародних зустрічей у с. Микуличин, реалізації проекту відновлення автентичної косівської кераміки тощо.

Конференція зібрала широке коло провідних експертів у сфері українсько-польських відносин.