SELFIE — сучасний інструмент для оцінки ефективності впровадження цифрових технологій в закладах освіти. Інструмент був розроблений експертами Європейської Комісії і вже використовується у 74 країнах світу. Застосування інструмента дуже просте — проведення опитування шляхом онлайн-анкетування адміністрації школи, вчителів та учнів, потім система обробляє результати за певним алгоритмом та видає загальну картину.

На сьогодні завершено пілотне впровадження SELFIE в 96 закладах освіти з більш як 20 тисячами учасників, серед яких:

учнів — 17303;
вчителів — 2996;
керівників закладів освіти — 546.

Кожна категорія учасників пройшла анонімне опитування (доступ до результатів матиме лише заклад освіти), відповівши на 57 запитань. Наприклад, запитання щодо інфраструктури та обладнання — чи є в закладі освіти цифрові пристрої, які можна використовувати для навчання, чи є надійний доступ до Інтернету для забезпечення освітнього процесу, чи є технічна підтримка на випадок виникнення проблем із цифровими технологіями, чи є система захисту інформації та персональних даних тощо.

3 червня 2021 року відбувся онлайн-хакатон для учасників пілотного впровадження SELFIE, що мав на меті підбити проміжні підсумки пілоту та знайти шляхи вирішення основних викликів цифровізації закладів освіти в Україні. Повний аналітичний звіт пілотного впровадження SELFIE буде представлено у серпні 2021.

Згідно з попередніми результатами пілоту SELFIE, найчастіші проблеми, які заважають навчанню за допомогою цифрових технологій, — це брак фінансування, ненадійний або повільний Інтернет-зв’язок і нестача цифрового обладнання. Також у топ-5 факторів, що перешкоджають — брак часу для вчителів і обмеженість або взагалі відсутність технічної підтримки.Найкраще з позитивної точки зору сприяють дистанційному навчанню та використанню цифрових технологій, на думку вчителів і керівників закладів освіти:

– участь вчителів у професійних програмах розвитку;
– наявність у школи досвіду використання технологій;
– співпраця вчителів всередині школи щодо цифрових технологій.

Також у топ-5 факторів, що сприяють — наявність у школи доступу до організованих онлайн-курсів.

Серед факторів, які позитивно впливають на дистанційне навчання за допомогою цифрових технологій, учні найчастіше відзначили такі:

– коли вони знають, як використовувати програмне забезпечення або додатки без допомоги;
– коли вони знаходять допомогу в Інтернеті;
– коли вони отримують інформацію, як користуватися технологіями.

З початку нового навчального року буде здійснюватись підготовка до масштабного запровадження SELFIE в усій системі загальної середньої освіти, професійної освіти, а також в системі фахової передвищої освіти.

У жовтні 2021 інструмент SELFIE буде доступний для всіх охочих закладів освіти.Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що попередній аналіз впровадження пілоту SELFIE засвідчив відсутність стратегій і планів цифровізації у закладів освіти.

«Використання інструмента SELFIE закладами освіти — це перший крок, підготовчий етап перед тим, як вони розроблятимуть власні стратегії цифровізації. SELFIE дозволить знайти ключові проблеми в цифровізації,  сформувати шляхи їх розв’язання та поставити конкретні цілі з ключовими показниками ефективності», — заявила Валерія Іонан. 

Заступник Міністра освіти і науки з питань цифрової трансформації освіти Артур Селецький«Розвиток цифрової грамотності наразі є пріоритетом держави, і найперший крок — це оцінити стан, наявні ресурси та можливості. Ми в МОН сподіваємося, що SELFIE стане успішним інструментом для здійснення самоаналізу на рівні закладу освіти. Не тільки директорам, але й вчителям важливо знати, що працює у школі успішно, а де необхідне поліпшення. Очікуємо, що цей інструмент допоможе дирекціям шкіл визначати пріоритети відносно впровадження цифрових технологій». 

Генеральна директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік: «З початком карантину заклади профосвіти почали активно працювати з цифровими ресурсами. Але через брак часу та знань про те, як ефективно їх використовувати, багато з них просто розгубилися. За цей рік ми провели достатньо тренінгів, запропонували курс з організації змішаного та дистанційного навчання. SELFIE ми бачимо тим інструментом, який дозволить аналізувати стан впровадження цифрових технологій і працювати над виявленими помилками». 

Національний експерт SELFIE в Україні, голова експертно-консультативного комітету з цифрових технологій в освіті при МОН України, експерт Мінцифри з цифрових компетентностей Тетяна Нанаєва«SELFIE виступає дороговказом для закладів освіти, допомагає оцінити і пріоритезувати подальші кроки щодо напрямків цифровізації  кожного закладу. Ми вважаємо пілотне впровадження дуже вдалим за кількістю охоплених областей, кількістю закладів і учасників опитування. Після статистичного аналізу ми починаємо працювати над змістовним і аналітичним звітом пілоту, а також рекомендаціями для подальшого впровадження інструменту SELFIE в системі освіти України. Цей проєкт дає багато приводів для переоцінки процесів цифровізації, змінює ставлення учасників на всіх рівнях, об’єднує зусилля як всередині пілотних закладів, так і між ними. Ми бачимо перші позитивні результати і вважаємо проєкт важливим для процесів цифрових перетворень в освіті нашої країни».Регіональний координатор SELFIE  у Запорізькій області, проректор з навчально-методичної роботи Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Запорізької обласної ради Людмила Чернікова: «SELFIE потрібен, щоб отримати оцінку цифровізації не на рівні керівника закладу, а саме на рівні всіх учасників освітнього процесу. Щоб кожен продемонстрував своє розуміння, як це відбувається в закладі, і врахувати в результатах всіх суб’єктів освітнього процесу. Навіщо це закладу освіту? Щоб покращити якість освіти. Щоб учні почувалися комфортно і безпечно, навчалися в цифровій школі, здобували цифрову освіту».  

Регіональний координатор SELFIE у Львівській області, директор Центру інноваційних освітніх технологій Інституту права, психології та інноваційної освіти  Національного університету «Львівська політехніка» Маргарита Носкова: «Закладу освіти важливо подивитися на себе зсередини в оціночному плані, як у дзеркало. Дізнатися цифрову готовність закладу освіту для організації змішаного та дистанційного навчання. Для багатьох шкіл це вув «холодний душ», тому що вони сподівалися побачити інші результати. Це інструмент, який змусив замислитись і подивитися на ситуацію в незвичний спосіб через аналіз цифрових технологій і їх використання в закладі». 

Онлайн-інструмент SELFIE був представлений 20 квітня 2021 р. Міністерством цифрової трансформації, Міністерством освіти і науки та Європейським фондом освіти.

За матеріалами  https://thedigital.gov.ua/