3 червня 2021 року відбувся перший раунд Кібердіалогу Україна – Європейський Союз. Україна та ЄС підтвердили свою відданість глобальному, відкритому, стабільному та безпечному кіберпростору, який повністю відповідає принципам верховенства права, у якому права осіб однаково захищені в мережі та поза її межами, і в якому безпека, економічний розвиток, процвітання і єдність вільних та демократичних суспільств заохочуються і належним чином захищені.

Співголовуючими з боку ЄС виступили Йоганнек Белфорт, Директор з питань безпеки та оборонної політики Європейської служби зовнішньої діяльності, Якуб Боратинський, Начальник відділу кібербезпеки і політики цифрової приватності – заступник Директора Генерального Директорату Європейської Комісії з цифрового суспільства, довіри і безпеки.

Участь у Кібердіалозі також взяла директорка Директорату європейської інтеграції Гульсанна Мамедієва.

За словами Гульсанни Мамедієвої, цифрове середовище надає багато можливостей для покращення життя громадян шляхом цифрової трансформації: переведення публічних сервісів в онлайн, підвищення рівня володіння громадян цифровими навичками тощо. Разом із цим цифрове середовище або кіберпростір може використовуватися не тільки для покращення життя громадян, але й у зловмисних цілях. Зважаючи на це, Мінцифра разом з іншими міністерствами, зокрема, з МВС, фокусується на питаннях онлайн-безпеки та захисті громадян від кіберзлочинів.

Із метою підвищення рівня безпеки громадян у кіберпросторі Мінцифра вже виконала низку завдань, зокрема, було:

  • Розроблено Концепцію забезпечення прав дітей у кіберпросторі та план заходів з її реалізації. Наразі Концепція та План перебувають на фінальному етапі погодження з боку зацікавлених міністерств та органів і незабаром очікується винесення на погодження Урядом.

  • У межах національної програми з підвищення цифрової грамотності було запущено платформу Дія.Цифрова освіта, яку вже використали близько 600 тисяч користувачів. Платформа містить більше 55 освітніх серіалів у форматі поєднання розважального та освітнього контенту, велика частина якого присвячена питанням онлайн-безпеки, боротьбі з кібербулінгом, підвищенню рівня медіаграмотності тощо.

  • За підтримки Місії Європейського союзу в Україні було проведено загальнонаціональне дослідження з онлайн-ризиків. Дослідження дозволило зібрати статистику щодо найбільших онлайн-ризків, виявити практики користування інтернетом, рівень довіри до влади (в контексті цифрового середовища), а також проаналізувати досвід громадян у ситуаціях, пов’язаних із кібербулінгом, мовою ворожнечі, поширенням інтимних зображень, наклепом та іншими кіберзлочинами.

Крім цього, Мінцифра продовжує докладати зусиль для захисту дітей у кіберпросторі шляхом ревізії національного законодавства у сфері онлайн-захисту, зокрема в частині його відповідності Ланцаротській конвенції.

Україна та ЄС підтвердили важливість Будапештської Конвенції, яка є потужним підґрунтям для національного законодавства і міжнародної співпраці в боротьбі з кіберзлочинністю, відданість якнайшвидшому схваленню проєкту Другого додаткового протоколу для посилення співпраці у сфері боротьби з кіберзлочинністю.

Мінцифра вкотре висловлює подяку й наголошує на важливості кооперації та співпраці з Європейським Союзом – фінансова, технічна та менторська підтримка з боку ЄС були і залишаються запорукою впровадження в Україні найкращих світових практик та стандартів подолання онлай-ризиків.