Зустріч з професором Каліфорнійського державного університету (США) Ібрагімом аль-Мараші

29.10.2019 | 17:49

28 жовтня 2019 р. на факультеті міжнародних відносин за підтримки Центру американських студій ЛНУ ім. Франка відбулася відкрита лекція американського професора Ібрагіма аль-Мараші “Зовнішньополітичні виклики США на початку ХХІ століття”. Під час лекції студенти мали хорошу можливість обговорити сучасну зовнішню політику країн Близького Сходу з експертом у цій галузі, зокрема проблеми врегулювання основних конфліктів в регіоні. Крім того, під час дискусії окремо розглянуто характерні особливості зовнішньої та інформаційної політики США за часів правління Дж. Буша, Б. Обами та Д. Трампа. Не в останню чергу професор аль-Мараші розповів своє бачення геополітики Росії, зокрема щодо України та обговорив з аудиторією геополітичні інтереси РФ в країнах Близького Сходу.

Ібрагім аль-Мараші – американський історик та політолог арабського походження, який досліджує історію та зовнішню політику країн Близького Сходу. Магістр політології Джорджтаунського університету (США), доктор філософії з історії в Оксфордському університеті.

Професор аль-Мараші відомий, як автор статті, яку скопіював британський уряд для урядового брифінгового документу під назвою “Iraq: Its Infrastructure of Concealment, Deception and Intimidation” (т. зв “Іракське досьє” 2003 року). Поява цього документу була наслідком попереднього урядового досьє, яке стосувалося Іраку та зброї масового знищення, а уряд Великої Британії використав його для обгрунтування своєї участі у вторгненні в Ірак в 2003 році. Велику частину статті Аль-Мараші також цитував без посилання на першоджерело дослівно тодішній держсекретар США Колін Пауелл для Генеральної Асамблеї ООН. Варто зауважити, що в підсумку офіс тодішнього прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера вибачився перед аль-Мараші за свої дії.

Фото – Nguyen Tan