Українсько-польське стратегічне партнерство в умовах гібридних викликів та загроз

11.06.2020 | 12:12

Під такою назвою, у вівторок 9 червня відбулася чергова Львівсько-Вроцлавська експертна дискусія, організована спільно Центром міжнародної безпеки та партнерства факультету міжнародних відносин та Інститутом міжнародних студій Вроцлавського університету (Республіка Польща). На протязі кількагодинної дискусії було обговорено низку питань українсько-польського партнерства в умовах боротьби з пандемією та нових геополітичних реалій. У заході взяли участь науковці та експерти Львівського та Вроцлавського університетів. З факультету до обговорення долучилися Надзвичайний і Повноважний Посол України, професор Маркіян Мальський, який поділився досвідом розвитку українсько-польських відносин в час виконання дипломатичних функцій у Республіці Польща та окреслив сучасні проблеми які стоять перед обома державами. Відкриваючи обговорення заступник директора Центру міжнародної безпеки та партнерства, доцент Олександр Кучик наголосив на важливості в сучасних умовах обговорювати не лише «гострі питання» двосторонніх відносин, а шукати точки дотику та узгодження інтересів для вибудовування спільних цілей та стратегій співпраці. Важливим у цьому процесі є тісний контакт представників академічного та експертного середовища у контексті зростання ролі експертного знання для розробки та втілення державної політики у різних сферах міждержавних відносин.

У дискусії взяла участь народний депутат України Софія Федина, яка окреслила у виступі загальний характер українсько-польських відносин, і зокрема міжпарламентської співпраці між Україною та Польщею. Одним з центральних елементів виступу стало питання російського чинника в розвитку польсько-українського партнерства. Оскільки питання воєнної агресії Росії супроти України й надалі залишається ключовим для системи європейської безпеки, цей аспект набув досить широкого обговорення серед учасників. Питання досягнення миру в Україні та Європі стали ключовими у виступах польських колег: професори Лариси Лещенко, та Марек Кульчицкі. Власне у цьому ключі є досить хороший потенціал для розвитку військової та військово-технічної кооперації між державами, а відтак і результативного та ефективного співробітництва між державами.

Доволі жваве обговорення учасників викликав виступ професора Марціна Сінкевіча та Марціна Кочана з досить детальним аналізом співпраці двох держав в енергетичній сфері. Незважаючи на почасти песимістичні оцінки розвитку такої співпраці на сучасному етапі, учасники дискусії дійшли згоди в необхідності пошуку ефективних механізмів подолання певних упередженостей з обох боків кордону.

Серед іншого було порушено питання нового виміру європейської та євроатантичної системи безпеки та участі в цих процесах Організації Північноатлантичного Договору та Європейського Союзу. Відтак зміцнення східного флангу НАТО перед загрозами з боку російської агресивної політики є одним з ключових питань як європейського співтовариства так і держав-партнерів Альянсу. У цьому контексті євроатлантичні прагнення України мають стати одним з елементів зміцнення безпеки та стабільності в євроатлантичному регіоні.

В ході дискусії також було піднято питання у співпраці України та Польщі у сфері освіти та гуманітарної сфери, яка є важливим елементом міжособистісного спілкування та порозуміння.

Підводячи підсумки обговорення актуальних проблем українсько-польського співробітництва, учасники дискусії запропонували проовжити діалог у форматі експертних зустрічей уже 23 червня.