Третя освітня мандрівка студентів-міжнародників до Відня – цьогоріч під знаком «Доброго урядування»

22.02.2017 | 00:09

Студенти 4-6 курсів та викладачі факультету міжнародних відносин взяли участь у щорічному навчальному візиті до столиці Австрії Відня, організованому за сприяння Представництва Австрійської Служби Академічних Обмінів (ОeАD) у Львові та особисто його керівника – аташе з питань освіти, науки та культури Республіки Австрія Андреаса Веннінгера. Із 2017 року програму візитів було розширено та додано новий тематичний блок презентацій-дискусій, зокрема цього року основною темою стало так зване «Добре урядування» (Good Governance).

У перший день візиту студенти мали змогу ознайомитись із культурно-історичними пам’ятками Відня та здійснили оглядову екскурсію містом. Уже на наступний день 2 лютого, розпочалась програма офіційних навчальних візитів. У рамках навчальної поїздки студенти відвідали штаб-квартиру міжнародної безпекової організації (що розміщується у крилі розкішного архітектурного комплексу Хофбург), а саме ‒ Організацію з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Під час візиту представниця Відділу зв’язків з громадськістю Флоранс де Клезіо ознайомила групу з історією, структурою, цілями та діяльністю ОБСЄ. Після чого студенти факультету міжнародних відносин отримали можливість відвідати засідання організації, яке відбувається лише двічі на тиждень, та на власні очі побачити, як виглядає типова робота представників держав членів ОБСЄ. Своє знайомство з організацією студенти продовжили під час презентації провідного аналітика організації Таріка Ндіфі (Центр запобігання кризам при ОБСЄ) на актуальні теми її діяльності та розмови у форматі питання-відповідь.

В п’ятницю, на третій день програми, студенти вирушили на зустріч у Посольство України в Республіці Австрія. Дипломатичне представництво розташоване у надзвичайно гарній будівлі, що височіє на пагорбі та має прилеглу паркову територію. Студенти мали надзвичайну можливість поспілкуватися із Надзвичайним і Повноважним Послом України у Республіці Австрія, Олександром Щербою. Посол розповів про особливості ведення дипломатії в Австрії, а саме про боротьбу з російською пропагандою та впливом російського лобі, а також про велике значення ефективної культурної дипломатії. Після зустрічі студенти були приємно вражені відкритістю та прямолінійністю Посла, а також його наполегливістю та бажанням до змін.

Вихідні зустріли гостей зі Львова теплою та сонячною погодою, тому в суботу вони вирішили скористатися такою чудовою можливістю та поїхали на день у гори, курортне містечко Земмерінґ (партнер українського гірськолижного курорту «Буковель»), що знаходиться неподалік Відня. Після пізнавальної, насиченої та інформативної програми протягом тижня студенти мали змогу перевести подих, насолодитися неймовірними краєвидами Альпійських гір та отримати неймовірне задоволення від прогулянки пішохідним маршрутом вздовж «Залізниці Земмерінґ» яка є першою в Європі гірською залізницею та у 1998 році була оголошена об’єктом світової спадщини ЮНЕСКО. Не лише пішохідні маршрути приваблювали студенів, у Земмерінґу кожен мав заняття до душі. Лижники, сноубордисти та охочі покататись на санках могли випробувати трасу довжиною 3 км.

У неділю 4 лютого погода була не менш сонячною та теплою, що посприяло прогулянці Віднем у пошуках «українських слідів». Зокрема, прогулюючись Віднем, вони натрапили на вулицю, названу на честь Юрія Кульчицького, а потім знайшли і пам’ятник українським козакам, учасникам битви зняття облоги Відня («Віденської відсічі»), в парку Тюркеншанц. Для того, щоб на власні очі побачити місце, де козаки допомагали визволяти Відень від турків, студенти відправились на гору Леопольдсберґ, з якої відкривається краєвид на Відень та Дунай. Там також є пам’ятник українським козакам-захисникам Відня.

У понеділок 06.02 група студентів розпочала свою програму з візиту до австрійського парламенту, де екскурсовод розповіла про більш ніж столітню історію цієї будівлі. Найбільше вразив інтер’єр Парламенту, а саме Мармурова зала довжиною 40 метрів та статуї античних богів. Зал Федеральних зборів також споруджений в античному стилі, його прикрашають герби всіх австрійських земель. А от Зал засідань Національної ради порівняно сучасний, єдиною його прикрасою є виконаний зі сталі орел – герб Австрії.

Також у цей день студенти відвідали штаб-квартиру ОПЕК. Там вони мали змогу подивитися презентацію, в якій дізналися про роботу, головні цілі та завдання даної організації. Працівники ОПЕК розказали не тільки деталі функціонування цієї інституції, такі як історія створення, структура, категорії членства організації, а ще і поділилися досвідом своєї роботи, та запросили студентів брати участь у конкурсах на стажування в штаб-квартирі Організації країн-експортерів нафти. Після презентації студенти скористались можливістю задати питання, про те, що їх найбільше цікавить в роботі, баченні та цілях ОПЕК. Крім суто інформаційної сесії, співробітники організації влаштували групі екскурсію по приміщенню штаб-квартири. Студенти побували в залі засідань ОПЕК, пройшлися коридорами будівлі, аби мати уявлення як насправді відбуваються зустрічі представників країн-членів ОПЕК. Так, група отримала багато гарних вражень та цікавої і корисної інформації. Візит до штаб-квартири Організації країн-експортерів нафти надихнув студентів на подальшу роботу у сфері міжнародних відносин.

Чудове враження студенти отримали і від візиту до австрійського центру міжнародної неурядової організації «Римський клуб». Гарний прийом, який влаштували для групи члени правління організації створив невимушену атмосферу в якій гості та працівники даної інституції змогли поспілкуватися про ряд надзвичайно важливих та актуальних для глобалізованого світу питань. Так, крім суто функціональних питань про роботу та принципи Римського клубу, студенти змогли почути думки членів Клубу та поділитися своїми ідеями та поглядами щодо питань, які постали перед світом у 21 столітті. Візит в представництво Римського Клубу у Відні став надзвичайно важливим для розуміння того, яке значення можуть бути академічні дослідження задля того, аби виявити та вирішити проблеми актуальні для всього людства.

Під час культурної програми понеділка студенти відвідали один з кращих світових оперних театрів – Віденську оперу. Їм пощастило потрапили на виставу Отелло, в якій головну жіночу роль – Дездемону – грає українка Ольга Безсмертна.

За сприяння Томаса Реша, керівника відділу міжнародних зв’язків міста Відень, у вівторок 7 лютого студенти отримали можливість відвідати Віденську ратушу та дізнатись чимало цікавих фактів про цю споруду. Наприклад, одна із люстр, яка освітлює зал для зустрічей вражає своїми розмірами; адже в ній може поміститись 15 осіб. Студенти відвідали найстарішу кімнату ратуші (яка єдина зберігає свій оригінальний вигляд), де зберігаються портрети міських голів після їхньої смерті.

Після екскурсії розпочалась активна навчальна програма присвячена, власне, головній темі мандрівки – «Good Governance». Програма дня складалася з двох етапів. На першому етапі Доктор Боян Шнабль представив проект під назвою «SmarterTogether», який успішно працює у Відні, Мюнхені та Ліоні. Проект сприяє розвитку інклюзивного громадянського суспільства, діалогу та співробітництву між різними його групами. В цілому це складає картину міста майбутнього, на основі балансу сучасних технологій та можливостей влади. Проект об’єднує понад 29 країн-партнерів спільною метою розробки виключно розумних рішень, задля покращення якості життя, та керується гаслом «AloneWeAreSmart, TogetherWeAreBrilliant!».

Другий етап включав у себе дискусію на тематику «Доброго урядування» із знаним політологом, директором однойменного Інституту («Institute for Go-Governance»), доктором політичних наук, проф. Мелані Саллі. Інформативність бесіди на тему «Доброго Урядування» у Чорноморському регіоні, дала можливість студентам-міжнародникам розширити межі їхнього світогляду і глибше зануритися у питання глобального врядування. Під час зустрічі колега професора, Александра Юлія Данкасіу, яка є австрійкою румунського походження, підняла гостре для Румунії та України питання боротьби з корупцією та висловила свої погляди щодо питань важливості верховенства права, антикорупційної політики та громадської участі, що викликало зацікавлення та жваву дискусію в українських студентів.

Останньою, проте не менш важливою організацією, яку в середу 8 лютого відвідали студенти факультету міжнародних відносин в рамках поїздки до Відня була ООН. Під час екскурсії студенти дізналися про історію створення Віденського міжнародного центру або ООН-Сіті та особливості його архітектури. Студенти факультету міжнародних відносин мали змогу поглибити свої знання про роботу ООН та її різноманітних підрозділів. Велике зацікавлення викликала інформація про особливості конкурсного відбору та специфічні вимоги до перекладачів що працюють в ООН. В рамках екскурсії студенти також мали можливість відвідати штаб-квартиру МАГАТЕ, дізнатись про порядок проведення сесій організації та специфіку її функціонування.